Binnen de oncologische zorg is er een groeiende rol weggelegd voor de ergotherapie. Zowel tijdens de curatieve als de palliatieve fase kan ergotherapie een wezenlijke bijdrage leveren aan herstel en met name kwaliteit van leven. Zo is er een belangrijke rol weggelegd voor de ergotherapie bij de verdeling van de energie over de dagelijkse activiteiten en het vasthouden of opbouwen van werkzaamheden. Tegelijkertijd kijken we naar de rollen en taken die een cliënt thuis of elders heeft en hoe die zo goed mogelijk intact kunnen blijven tijdens het herstelproces.
Terugkeer naar het ‘normale’ leven
Wanneer iemand de behandelingen heeft afgerond is het belangrijk om te gaan kijken naar de terugkeer naar werk en hoe daar weer adequaat invulling aan gegeven kan worden. Ook is het dan belangrijk om weer meer te gaan kijken naar de ‘normale’ dagelijkse activiteiten en hoe die weer op een goede manier ingepast kunnen worden in de alledaagse praktijk. Vooral de verdeling van energie, het oppakken van dagelijkse activiteiten en het eventueel mogelijk houden van werk is daarmee de primaire verantwoordelijkheid van de ergotherapie.
Samenwerking
Als ergotherapeut werken we actief samen met de fysiotherapeut, psycholoog, dietist en andere gespecialiseerde oncologie behandelaars. Tijdens het behandelproces werken we op het fysieke en activiteiten vlak veel samen met de fysiotherapie. Waar de fysiotherapie de focus legt op het fysiek functioneren, kijkt de ergotherapeut naar het activiteitenniveau van het dagelijks leven. Hierin speelt samenwerking een elementaire rol. Juist door te kijken naar de balans tussen activiteiten (zoals huishouden, koken, werk en sociale activiteiten) en de fysieke training en activiteiten opbouw ontstaat een gebalanceerde opbouw. Juist daarin spelen we samen een belangrijke rol om het totaal proces van het dagelijks leven op de client te blijven afstemmen.